Grants

CÂȘTIGĂTORII BURSELOR CdFD

102 aplicații, 5 câștigători, burse în valoare totală de 7.000 de euro

Mulțumim tuturor celor care au aplicat pentru cele cinci burse, în valoare de 1.400 euro fiecare, oferite exclusiv pentru proiecte vizuale noi, documentate pe termen lung. Proiectele vor fi publicate în primele albume foto ale Colecției Centrului de Fotografie Documentară. Numărul de aplicații a depășit cu mult așteptările noastre.

Am primit 102 propuneri, unele colective. Sună clasic, dar da, ne-a fost foarte greu, mai ales că suntem obișnuiți, noi, cei din juriu, să fim de partea cealaltă, a celor care încearcă să-și finanțeze proiectele personale din granturi culturale. Aplicațiile selectate sunt cele care au plăcut și au convins fiecare membru al juriului în parte.

Avem în final o selecție de 5 proiecte diferite, care dovedesc, fiecare în parte, cât de variat poate fi abordată fotografia documentară. Toate au avut în spate o propunere foarte bine scrisă, au prezentat un plan de lucru concret: ne-au convins și ne-au stârnit curiozitatea. De asemenea, portofoliul fiecărui câștigător a contat mult în alegerea noastră. Așadar, ta-nammm, câștigătorii în ordine alfabetică:

Lucian Bran va analiza un fenomen astronomic care, pe teritoriul României, este înregistrat de la 1852: căderile de meteoriți. „…Intenția mea este să fotografiez aceste zone, locurile de impact și rezultatul acestor evenimente. De la cârciuma La Meteorit din satul Mociu, județul Cluj, la oamenii care au o poveste de spus despre meteoritul care a căzut la ei în localitate, voi încerca să integrez cât mai multe referințe legate de aceste fenomene. Spre exemplu, există o legendă urbană care spune că la restauranul Meteor din Cluj, mâncarea se gătește într-un ceaun meteorit”…. „Propunerea mea urmărește o analiză asupra modului în care aceste evenimente sunt integrate în mentalul colectiv și ce sensuri pot căpăta.”

Cosmin Bumbuț va face o serie de portrete cu adulții și copiii care n-au fost recunoscuți de tații lor: „…la fiecare jumătate de oră în România se naște un copil cu tată necunoscut […] Vreau să fac portretele unor tineri pe al căror certificat de naștere scrie fiul sau fiica lui „Natural“. Vreau să-i fotografiez în mediul lor, reprezentativ pentru felul în care a decurs viața lor până în prezent și, de asemenea, vreau să fotografiez o amintire pe care o au cu tatăl lor sau o poveste legată de el: poate fi un obiect, un loc, o fotografie, o casă, un bunic etc. Aceast proiect mi se pare important în contextul în care Coaliția pentru familie organizează mitinguri împotriva avortului, deși în România se nasc deja zeci de mii de copii nedoriți.”

Bogdan Croitoru va studia oamenii din cel mai nou înființat Parc Natural al România: Văcărești. „Pe o arie de aproape 185 ha, bucureștenilor li se oferă un parc “altfel”, cu intervenții minime ale omului asupra ecosistemului format de-a lungul deceniilor, pe locul unui ambițios proiect hidrotehnic demarat în perioada comunistă, lăsat în paragină în ultimii 22 de ani. Acest spațiu în care viața sălbatică își intră în drepturi, are un statut aparte și se vrea destinat oamenilor cu respect față de natură, dar și cercetătorilor care văd în cea mai mare suprafață umedă urbană din Europa continentală o adevărată retortă a biodiversității. “

Nicu Ilfoveanu, alături de Puiu Lățea (antropolog)  vor studia o lume ce a fascinat și continuă să ne fascineze: cea a bâlciurilor. “Prin amalgamarea celor două componente – prezența umană în tradițiile locale și continua semnificație a istoriilor vernaculare – se întreprinde construcția unei scene generice a unei drame ce urmează a fi dezvăluită. Sau, ca o parafrază la Thomas Bernhard din ultima sa carte, Extincție: propunem o poveste despre oameni care n-au habar de lume, dar se simt în centrul lumii. Basmul ridicat la nivelul mitologiei. Și invers, mitul deconstruit.”

Alex Tomazatos – fotograf și biolog în același timp, va imbina fotografia cu stiinta pentru a ilustra ceva ce nu vedem: cautarea virusurilor din Delta Dunării: Delta îmi este un teren familiar, dar pe care l-am simțit dintotdeauna misterios și neexplorat…. Ca student în biologie, în ultimii 8 ani am căutat să fotografiez felul în care traiul specific al oamenilor din Delta Dunării este în strânsă legătură cu mediul înconjurător. O comunitate nu trăiește într-o dimensiune separată, ci este strâns conectată și influențată de restul ecosistemului. Dezechilibrele naturale vor avea întotdeauna repercusiuni la toate nivelele sociale.”

În mod special am vrea să menționăm propunerile trimise de: Mircea Albuțiu, Ciprian Hord, Roxi Pop, Mihai Șovăială, Odette Catană, AnneMarie Bala, Ioana Moldovan, Horia Călăceanu, Tudor Prisăcariu, Hajdu Tamás, Tudor Platon, Cornel Brad, Claudiu Cobilanschi și Adrian Câtu.

Felicitări tuturor și mulțumim pentru valul de entuziasm primit!

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PRIMELE GRANTURI EXCLUSIV PENTRU FOTOGRAFIE

În memoria prietenului și fotografului Mihai Vasile

 

 5 granturi în valoare de 1.400 euro fiecare, prin care dorim să stimulăm apariția de  proiecte vizuale noi, documentate pe termen lung.

Deadline 30 aprilie 2017, ora 24:00

 

Suntem bucuroși să anunțăm primele granturi, oferite exclusiv pentru fotografie, în memoria prietenului și fotografului Mihai Vasile. Trăim asaltați zilnic de mii de imagini pe care le vedem la televizor, telefon sau calculator. Puține ne zic ceva cu adevărat și mai puține schimbă ceva în noi. Fotografia de calitate are nevoie de timp și de resurse – atât în modul în care este făcută cât și în cel în care este consumată.

 

5 proiecte noi de fotografie documentară, care încep acum și se desfășoară timp de un an de zile în România, vor primi fiecare câte un grant de 7500 lei brut (6300 net)  și se vor materializa fiecare printr-un mini album foto, în tipar offset (300 exemplare).

Noi, cei din CDFD vom face la rândul nostru două proiecte. Cele 7 proiecte vor alcătui primele albume din colecția tipărită a Centrului de Fotografie Documentară – de al cărei design și producție se va ocupa Radu Manelici, unul dintre cei mai talentați designeri de carte.

 

Căutăm idei, povești și abordări noi, centrate în jurul unui subiect/fir narativ vizual care se pretează la o documentare foto pe termen lung (maxim un an, începând cu 1 iunie 2017).

 

Vom ține cont de:

  • originalitatea ideii
  • potențialul ei vizual,
  • experiența și entuziasmul aplicantului
  • portofoliul său
  • predocumentarea subiectului este foarte importantă – vor fi preferate propunerile cu o poveste concretă în detrimentul temelor generice.

 

Cerințe:

  1. O descriere a proiectului propus, de maxim o pagină. Poveștile trebuie să fie din România (pot include deplasări și în alte zone, atâta timp cât subiectul are în centru spațiul românesc).
  2. O scurtă biografie narativă a participantului, de maxim o pagină.
  3. Un proiect anterior, care să conțină între 12-20 imagini, latura mare 1200 px, plus o scurtă descriere a lui.

 

Toate cele 3 puse într-un folder, zipuite și trimise la granturi.cdfd@gmail.com până la data de 30 aprilie 2017 (ora 24:00). Câstigătorii vor fi anunțați pe site-ul nostru până la data de 30 mai 2017.

TERMENI ȘI CONDIȚII:

 

Eligibilitate:

Concursul este deschis cetățenilor români, care au peste 18 ani. Fiecare participant se poate înscrie cu o singură propunere. Sunt acceptate propuneri din partea unor echipe de doi fotografi sau fotograf + jurnalist, atâta timp cât rezultatul este preponderent vizual.

 

Modalitatea de plată:

Câștigătorii vor primi în total suma de 6.300 lei, după reținerea unui impozit de 16% din suma brută de 7.500 lei. Contractul de acordare a premiului presupune două tranșe egale de plată, una la începutul documentării și cealaltă la sfârșit, după ce câștigătorii predau materialele conform cerințelor.

CdFD își rezervă dreptul de a nu plăti a doua tranșă, în cazul în care câștigătorii nu își finalizează proiectul. Câștigătorii sunt liberi să folosească suma cum cred de cuviință; nu sunt necesare documente justificative pentru cheltuirea acesteia.

 

Publicarea și drepturile de autor:

Drepturile de autor asupra imaginilor făcute în cadrul acestor granturi aparțin autorilor. Câștigatorii vor permite CdFD să folosească materialul rezultat în materiale de promovare a granturilor și activităților centrului, precum și pentru o singură ediție a albumui foto în print (2018).  Pentru a pastra impactul proiectului editorial, autorii vor fi rugati sa nu publice imagini din proiect inainte de publicarea acestuia. Fiecare câștigător va primi câte 10 exemplare din seria completă a tuturor proiectelor. Tirajul final este de 300 de exemplare, iar dreptul distribuției aparține CdFD. . Ne rezervăm decizia de a nu publica proiectul, dacă acesta nu îndeplinește standardele calitative propuse.

 

 

JURIUL

Juriul este format din membri fondatori CDFD: Ioana Cîrlig, Petrut Călinescu, Marin Raica, Ioana Călinescu. Decizia juriului este definitivă și va fi însoțită de o motivație pentru fiecare câștigător în parte.

Parteneri

Arhiva de Imagine MTR, Departamentul de Sociologie SNSPA, Biblioteca Metropolitană, Centrul Ceh, One World Romania, Active Watch, The Institute, Frontline, Think Outside the Box, Gala Societății Civile, Scena9, TheBlackSea.eu