Lipsă locuință

Lipsă locuință

Zsolti duce un cadru de pat la fier vechi. Cu banii primiți își va cumpăra prenadez. © Cosmin Bumbuț

Zsolti duce un cadru de pat la fier vechi. Cu banii primiți își va cumpăra prenadez. © Cosmin Bumbuț

În Satu Mare sunt mai multe locuri în care trăiesc persoanele fără adăpost, cartiere cu nume bizare – Ostrovului, La ștrand, La cazane, Sub pod, La stadion –, care s-au integrat în realitatea locală, fără să mai mire pe nimeni că în locurile acelea în care nu se poate trăi, trăiesc oameni. Asociația Stea din Satu Mare a început anul trecut un program de terapie prin grădinărit, care-i ajută pe tinerii fără adăpost să învețe o meserie (câțiva lucrează sezonier la Florisal, serviciul de salubrizare), îi obișnuiește să respecte un program și niște reguli. Nu e puțin lucru, având în vedere că majoritatea tinerilor nu au ceasuri sau telefoane mobile, nu știu să scrie și să citească și și-au petrecut cea mai mare parte din viață pe stradă.


Majoritatea tinerilor fără adăpost au crescut pe stradă, cu țigări, spirt și prenadez. Fetele se prostitutează, iar băieții devin protectorii lor. O parte din ei mănâncă la Stea, umblă după fier vechi sau culeg frunze de iederă și le vând la florării. Nu se gândesc niciodată la viitor. Majoritatea celor care trăiesc pe stradă nu-și fac niciodată planuri, e important să supraviețuiască azi, să mănânce azi, să nu înghețe azi. Adeseori, sunt bătuți de poliție și jandarmi sau sunt duși cu duba poliției la marginea orașului.

Mulți dintre acești tineri au ajuns pe străzi după ce s-au închis orfelinatele în care trăiau: una dintre condițiile integrării în UE a fost ca România să rezolve problema centrelor de plasament. Începând cu 2001, asistenții sociali de la Protecția copilului aveau normă să scoată din sistem zeci de copii pe zi, care erau trimiși peste noapte în familii ce nu-i vizitaseră niciodată. Copiii erau luați înapoi ca să aibă grijă de animale sau de frații mai mici, iar fetele erau măritate sau exploatate sexual. Majoritatea abandonau școala. Câțiva ani mai târziu, străzile din România s-au umplut de copii ai străzii.

5.754 de români au buletine provizorii cu motivul „lipsă locuință“, iar 236 dintre aceștia trăiesc în județul Satu Mare. 154.728 de români mai mari de 14 ani nu au acte de identitate, iar 4.388 dintre aceștia trăiesc în județul Satu Mare.