Confesiuni religioase in Ţara Oaşului

Confesiuni religioase in Ţara Oaşului

Botez în râul Someș, penticostali, Ardusad. © Remus Țiplea

Rugăciune în timpul ceremonialului de botez la cultul adventist, Negrești Oaș. © Remus Țiplea

Din 2011, Remus Țiplea fotografieaza comunităti de Ortodocși, Penticostali, Adventiști de ziua a șaptea, Martori ai lui iehova , Protestanți și Româno-Catolici din Țara Oasului, Satu Mare.  A luat parte de-a lungul timpului la slujbele și evenimentele  acestor  biserici,  urmărind lucrurile din spatele altarelor și încercând să înțeleagă semnificația acestora.

Botezul: este o graniță dintre lumea laică și cea religioasă. Această practică diferită foarte mult de la o confesiune religioasă la alta.


Construcția  bisericilor: diverse stadii ale construcțiilor bisericilor din Țara Oașului

Groparii: indiferent de confesiunea religioasă, practica înhumării este comună. În comunitățile mici, la sat, rudele decedatului sapă groapa. În oraș acest lucru este făcut exclusiv de gropari, cărora fiecare familie le plătește o mică taxă anuală, indiferent dacă le solicită sau nu serviciile. În seria de mai jos, groparii din Negresti.

 Luminațiile: Anual, la fiecare sfârșit de octombrie, început de noiembrie, la o dată clar stabilită de preot, se face în cimitire o slujbă dedicată morților. Într-unul dintre sate, într-o comunitate de 2500 de locuitori, în Camarzana, există 18 cimitire, majoritatea fiind pe pământul ce aparține familiilor decedaților.