Photo by Bogdan Boghițoi. Salcea, Județul Suceava, mai 2014. Spre deosebire de baseball, jucătorul aflat la bătaie și cel care îi aruncă mingea sunt în aceeaşi echipă. Ei trebuie să se coordoneze în așa fel încât primul sa trimită mingea cât mai departe, pentru a acumula cât mai multe puncte.
Photo by Sorin Vidis. Mioveni, Județul Argeș, iunie 2015. Tribune de pe Stadionul Dacia Mioveni, astazi gazda Campionatului de Junioare la Oină. Oina este totusi cvasi-disparuta din constiinta sociala colectiva a romanilor, dupa aproape 30 ani de tranzitie spre capitalism.
Photo by Sorin Vidis. Coruia, Județul Maramureș, august 2014. În interiorul unei distilerii de pălincă, o prezență frecventă în satele din nordul Transilvaniei. Oina și spațiul rural profund, ambele la fel de date uitării de către lumea modernă, par a fi legate organic
Photo by Bogdan Boghițoi. Terenul de sport din Gherăești, iunie 2014. Cupa Gherăești. O fată le aduce îngheţată prietenilor, care urmăresc un meci. Evenimentele locale generate de oină creeaza oportunităţi apreciate de a interacționa în cadrul comunităţii.
Photo by Sorin Vidis Hârlău. Județul Iași, august 2014. Doi membrii ai echipei din Pârcovaci, o comună din vecinătate, se luptă prietenește, sub privirile amuzate ale coechipierilor. Ce se remarcă de îndată în lumea oinei este caramaraderia intensă și competiția cordială.
Photo by Sorin Vidis. Voivodeni, Județul Sălaj, august 2014. Oina a evoluat din diferite sporturi locale similare, printre care se găsește și „una și fuga”. Localnicii menţin vie tradiţia, învățând copiii aceste jocuri arhaice.
Photo by Sorin Vidis. Voivodeni, Județul Sălaj, august 2014. În acest peisaj social întunecat, oina furnizează un element pozitiv și coeziv.
Photo by Sorin Vidis. Constanța, Județul Constanța, iulie 2014. Echipa „Straja” tocmai a ajuns la Constanța, pentru a participa la Cupa României, unde sunt cazați într-un internat de liceu vetust. De regulă, cazarea la turneele de oină e destul de spartană.
Photo by Sorin Vidis. Constanța, Județul Constanța, iulie 2014. Echipa „Straja” tocmai a ajuns la Constanța, pentru a participa la Cupa României, unde sunt cazați într-un internat de liceu vetust. De regulă, cazarea la turneele de oină e destul de spartană.
Photo by Sorin Vidis. București, mai 2014. Echipa Straja se pregătește pentru Cupa Regelui. Coechipierul care servește jucătorul aflat la bătaie trebuie să arunce mingea vertical și apoi să se retragă pentru ca al doilea să o poată lovi.
Photo by Sorin Vidis. Voivodeni, Județul Sălaj, august 2014. Lecție de oina. Asaltată de lumea modernă și uniformizarea care vine cu ea, oina s-ar îndrepta spre dispariţie fără un grup de pasionaţi care se împotrivesc acestui curent cu obstinație. Unul dintre ei este Ioan Aluaș, care îi învață oina pe copiii din Voivodeni .
Photo by Sorin Vidis. Seini, Județul Maramureș, august 2014. Pe drum, spre Voivodeni. Femeie în vârstă amarează bacul peste Someș. Oina este un sport adânc înrădăcinat în lumea rurală. Pentru a simți pulsul acestui fenomen cultural trebuie să călătorești în România uitată, uneori cu metode de transport dintr-o lume ce dispare.
Photo by Sorin Vidis. Chiuiești, Județul Cluj, august 2014. Mingea a fost trimisă în afara terenului, așa că meciul a fost întrerupt. Unul dintre jucători tocmai a găsit-o în lanul de porumb de lângă stadion. Mingile sunt rare și prețioase în acest sport.
Photo by Sorin Vidis. Remecioara, Județul Maramureş, august 2014. Muzicant așteptându-și rândul să intre pe scenă la un festival folcloric, desfăşurat pe vârful unui deal, într-o zonă unde investigam prezența oinei. Ca orice societate, românii sunt extrem de interesați să-și construiască o identitate, iar oina este folosită în acest scop. Astfel, în 2014, ea a fost declarată „sport național”.
Photo by Bogdan Boghițoi. Coruia, Județul Maramureș, august 2014. Deși amatori, jucătorilor de oină nu le lipeşte dorinţa de a excela. De aceea și antrenamentele sunt foarte intense.
Photo by Sorin Vidis. Curcani, Județul Călărași, septembrie 2014. In curtea școlii, baieții urmăresc antrenamentul de oină al echipei de fete.
Photo by Bogdan Boghițoi. Salcea, Județul Suceava, mai 2014. Dl. Roată, acum pensionat, confecționează mingi în incinta școlii unde a fost cândva director, și unde încă mai dă o mână de ajutor la antrenamentul echipei de oină.
Photo by Bogdan Boghițoi. Sibiu, noiembrie 2015. Fete în costume populare, așteptând să-și înceapă numărul la serbarea organizată seara, după competiție, în cantina internatului unde au fost cazate.
Photo by Sorin Vidis. Mioveni, Județul Argeș, Iunie 2015. Campionatul de Junioare la Oină. Înainte de joc, doi căpitani de echipa trag la sorți cine va fi la bătaie și cine la prindere. Deși pare o loterie, e o probă de îndemânare și nu în ultimul rând de şiretenie, dar și o prima înfruntare psihologică, ce urmăreşte obținerea unui avantaj moral. Oina încă mai păstrează obiceiuri și ritualuri arhaice.
Photo by Bogdan Boghițoi. Vorona, Județul Botoșani, mai 2014. Cupa Moldovei. La sfârșitul turneelor, satele gazdă se întorc la rutina lor ternă.
Photo by Bogdan Boghițoi. Salcea, Județul Suceava, mai 2014. Antrenament. Ceea ce frapează la prima vedere este asemănarea izbitoare a oinei cu baseball-ul. Se presupune că ea a fost importată în America secolului XIX de emigranții transilvaneni.
Photo by Sorin Vidis. Constanța, Județul Constanța, iulie 2014, Salutul tradițional de fair play între echipele adverse, la sfârșitul meciului. Spre deosebire de principalele sporturi, adesea influenţate negativ de recompensa financiară, oina păstrează un nivel neegalat de fair play.
Photo by Bogdan Boghițoi. Coruia, Județul Maramureș, august 2014. Antrenamente. A fi campion la oină implică antrenearea îndemânării, prin repetarea mişcărilor specifice, cum e în cazul prinderii mingii.
Photo by Bogdan Boghițoi. Salcea, Județul Suceava, mai 2014. Din cauza volumului redus, echipamentul de oină nu poate fi fabricat economic pe scară industrială. Misiunea de a-l pune la dispoziția jucătorilor cade în seama unei mâini de oameni, care încă îl confecționează artizanal. Aceștia au devenit depozitarii unui meșteșug rar.
Photo by Sorin Vidis. Turnu Roșu, Județul Sibiu, august 2014. Privind la un meci de oina. Tractorul din plan îndepărtat e vehicolul cu care unul din jucători a sosit la antrenamente.
Photo by Bogdan Boghițoi. Gherăești, Județul Neamț, iunie 2014.Cupa Gherăești. Jucător aruncând mingea, în încercarea de a lovi un adversar, pentru a câștiga puncte. Pentru ca lovitura să fie un punct valid, jucătorul trebuie să-și țină cel puțin un picior în interiorul cercului atunci când aruncă.
Photo by Sorin Vidis. Mioveni, Județul Argeș, iunie 2015. Campionatului de Junioare la Oină. Vedere din peluză.
Photo by Sorin Vidis. Mioveni, Județul Argeș, iunie 2015. Campionatului de Junioare la Oină. Vedere din peluză.
Photo by Bogdan Boghițoi. Hârlău, Județul Iaşi, august 2014. Terenul de sport din localitate se găsește în vecinătatea unor blocuri comuniste cenușii.
Photo by Bogdan Boghițoi. Vorona, Județul Botoșani, mai 2014. Cupa Moldovei. Fotografie de grup. Turneele sunt caracterizate de o atmosferă relaxată și informală.
Photo by Sorin Vidis. Mioveni, Județul Argeş, iunie 2015. Campionatul de Oină pentru Junioare. Tribune. Neșansa oinei este indiferența generală din mediul urban.
Photo by Bogdan Boghițoi. Gherăești, Județul Neamț, mai 2014. Echipa din Pârcovaci, înainte de un meci amical cu Biruinta Gherăești. Oina este un sport de amatori, motivați pur și simplu de sentimentul de bine pe care jocul de oină îl degajă.
Photo by Sorin Vidis. Voivodeni, Județul Sălaj, august 2014. Fete și băieţi jucând oina împreună.
Photo by Sorin Vidis. Coruia, Județul Maramureș, august 2014. Un bărbat așteaptă în ușa unei distilerii. Maramureșul este binecunsocut pentru pălinca lui excelentă.
Photo by Bogdan Boghițoi. Vorona, Județul Botoșani, mai 2014. Marginile terenului nu sunt doar locul de unde spectatorii privesc meciul, ci și cel al unor interacţiuni amuzante.
Photo by Bogdan Boghițoi. Vorona, Județul Botoșani, mai 2014. Marginile terenului nu sunt doar locul de unde spectatorii privesc meciul, ci și cel al unor interacţiuni amuzante.
Photo by Bogdan Boghițoi. Vorona, Județul Botoșani, mai 2014. Deoarece oina e strâns legată de modul de viaţă rural, e la fel de periclitată de inevitabila evoluție istorică
Photo by Bogdan Boghițoi. Hârlău, Județul Iași, august 2014. Hârlău se găsește în una din cele mai sărace regiuni ale României, și a fost puternic afectat de tranziția către capitalism, care i-a anihilat baza industrială. Sentimentul disperării tăcute care domină orașul e ușor simțit. Așa cum o spunea un bărbat întâlnit într-o cârciumă, „Nu-i nimic de făcut aici, doar să bei”.
Photo by Sorin Vidis. Remetea Chioarului, Județul Maramureș, august 2014. Bătrâni trăgând clopotele bisericii, duminica dimineața. Remetea Chioarului este în centrul unuia dintre puţinele grupuri de sate din Transilvania unde se mai joacă oina.
Deși practic necunoscută în străinătate, oina e un sport cu rădăcini încă adânci în România, mai ales în zona rurală, unde își are originile. Spre deosebire de sporturile mai cunoscute, ea nu aduce faimă sau bani. Este însă neîndoielnic un sport pasionant, care e încă practicat de un nucleu de oameni pasionaţi și entuziaşti. Ca atare, oina oferă probabil unul din cele mai pure exemple contemporane de spirit sportiv autentic din lume.
Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi o experienta mai buna de navigare si un continut personalizat intereselor si preferintele dvs. Continuand sa explorati acest website, va exprimati acordul fata de Politica noastra de cookie-uri.Ok