Săgeată, floare, foc

Lucian Bran

Posibile explicații

Meteorite falls are an astronomic phenomenon documented in Romania since 1852. What was once seen as a sign from God, making thinkers ponder, is now recorded, studied and kept in museums and private collections. pietroiul căzut din cer. L-am căutat pe nea Mihai (Mihail Popescu) de la marginea Pleșcoiului, în curtea căruia căzuse meteoritul nostru și am stat circa o oră de vorbă cu el.

Omul nostru, sătean simplu, îi era frică să vorbească pe îndelete despre eveniment: ne-a povestit cum a auzit bubuitură, cum îi erau urechile puțin înfundate și cum văzuse așa ca o lumină de fulger. După ce a prins curaj s-a dus în grădină și a observat gaura făcută de meteorit. Arăta negru, scotea fum și parcă zumzăia, descrie totul omul nostru, la prima impresie. L-am întrebat dacă a văzut și altceva înainte sau după ce auzise bubuitură ce marca înfigerea în bătătura gospodăriei a pietrei din altă lume…surprins și parcă trezit la realitate s-a uitat cu ochii mari la noi, a banguit ceva vreo 2 minute, ceva neinteligibil apoi a lăsat capul în jos și a zis NU! Atitudinea lui ne-a făcut și mai curioși și am întrebat direct dacă nu a văzut înainte cu puțin de eveniment ceva curios pe cerul Pleșcoiului, niște luminițe, ceva…iarasi nea Mihai a ocolit rapsunsul bâlbâindu-se ca niciodată și dându-se câțiva pași înapoi. Am înțeles din modul cum se exprimă și din atitudine că nu vrea să vorbească despre asta și că e mai mult speriat, chiar și acum la câteva luni după eveniment. Ce știm cu siguranță este faptul că OZN-ul nostru a fost observat încă de 6 persoane, 2 din Pleșcoi și restul din alte localități și asta ne-a întărit ideea că înainte de căderea meteoritului, zona a fost survolată de un OZN. Colegul cu care eram “în cercetare” mi-a sugerat ideea că de fapt bucata de meteor era o bucată din acel OZN căzută la Pleșcoi.

Analizele făcute de oamenii de știință – atât cât s-a putut și cât s-a comunicat publicului larg infirmă această ipoteză, deoarece s-a constat că acea bucată de piatră venită de sus, ce avea 6,913 kg (20 × 19 × 11 cm) și era de formă conică, era un meteorit din clasa L5/6 (Low fier), pe bază de Chondrit care a fost metamorfozat în olivina și piroxeni – Olivine (Fa25.5 ± 0,3, n = 56), low-Ca piroxen (Fs21.4 ± 0,1; Wo1.3 ± 0,2, n = 34). Crom (Cr / Cr + Al = 0,85; Fe / Fe + Mg = 0,86) – conform Department of Mineralogy, The Natural History Museum, Cromwell Road, London SW7 5BD, United Kingdom.

[…]

Fragment extras din articolul online “MISTERLE BUZĂULUI – Episodul al II-lea. OZN, METEORIT SAU ILUZII”

 

Locuri de impact:

Mociu, mai 2018

Nume: Mocs

Cădere observată

Anul: 1882

Sat Mociu, județul Cluj

Masa: 300 kg

Clasificare: L5-6 (Un chondrit obișnuit din grupa L – o brecie de componente de tip 5 și de tip 6.)

 

Șopot, iunie 2018

Nume: Șopot

Cădere observată

Anul: 1927

Sat Șopot, județul Dolj

Masa: 958 g

Clasificare: OC (Un chondrit obișnuit care nu a fost clasificat complet.)

 

Gresia, martie 2018

Nume: Gresia

Cădere neobservată

Anul: 1990

Sat Gresia, județul Teleorman

Masa: 26.9 kg

Clasificare: Chondrit (H4)

 

Pleșcoi, august 2017

Nume: Pleşcoi

Cădere observată

Anul: 2008

Sat Pleșcoi, judetul Buzău

Masa: 6.91 kg

Clasificare: L5-6 (Un chondrit obișnuit din grupa L – o brecie de componente de tip 5 și de tip 6.)